Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία…Συν»


Συνέντευξη του Κώστα Γκαρέλα στην εφημερίδα «Εργασία…Συν» της Δράμας. Ημέρα δημοσίευσης: 28/10/2010



Κύριε Γκαρέλα, αφού σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή και σας ευχηθώ καλή επιτυχία, θέλω να μου πείτε πως θεωρείτε ότι θα λειτουργήσει ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης; Τι απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της αιρετής περιφέρειας;


Κύριε Λάτσα σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και χαίρομαι πολύ που απευθύνομαι σε σας και τους αναγνώστες σας.


Αν με ρωτάτε με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αυτό θα ήταν καλό θέμα σεμιναρίου ή διημερίδας. Ότι και να σας πω εγώ εδώ θα είναι λίγο. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το θέμα στους Πολίτες. Και αυτό είναι κρίμα, γιατί ειδικά ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας εμπεριέχει όλα τα στοιχεία για να αποτελέσει μια επαναστατική αλλαγή όχι απλά και μόνο στον τρόπο της λειτουργίας του αυτοδιοικητικού μηχανισμού, αλλά γενικά στον τρόπο του σκέπτεσθαι που επικρατεί στη χώρα μας, και ειδικά στο χώρο της πολιτικής. Τρόπος που είναι, κατά τη γνώμη μου, μια από τις βασικότατες αιτίες όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και όλων των άλλων μορφών υπανάπτυξης, καθυστέρησης και δομικών δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στην Ελλάδα. Που μας έχουν φέρει σαν χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και της καταστροφής. Της κοινωνικής αποδόμησης.


Τι λέει λοιπόν και τι προϋποθέτει ο «Καλλικράτης» (ν. 3852, 7 Ιουν. 2010, ΦΕΚ Α87) που είναι τόσο επαναστατικό και μας αναγκάζει να αλλάξουμε ιδέες και συνήθειες; Ένας λοιπόν εκλεγμένος από το λαό, από τους πολίτες, περιφερειάρχης, με τη συνδρομή των αντιπεριφερειαρχών, και με τη συμβολή και την έγκριση ενός περιφερειακού συμβουλίου, επιλαμβάνονται και φροντίζουν από κοινού όχι μόνο για τα μεγάλα έργα, όχι μόνο για τη στρατηγική ανάπτυξης μιας μεγάλης περιοχής, ενός σημαντικού τμήματος της χώρας μας, που αποτελεί η κάθε περιφέρεια. Αλλά και, κατά αυτό τον τρόπο, αναγκαστικά αναπτύσσουν και εφαρμόζουν στην πράξη τη λεγόμενη Περιφερειακή Συνείδηση. Δηλαδή ενδιαφερόμαστε και εκδηλώνουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την ενεργή φροντίδα μας για περιοχές πέρα ίσως από το στενό και άμεσο περιβάλλον όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Αυτό το κάνουμε καταρχήν, εξαιτίας του Καλλικράτη, σχεδόν υποχρεωτικά: δεν μπορεί κανείς Περιφερειάρχης να παραμελήσει καμιά περιοχή της δικαιοδοσίας του. Αλλιώς αμέσως θα κατηγορηθεί και αργά ή γρήγορα θα καθαιρεθεί. Επίσης σε κανένα Περιφερειακό Συμβούλιο δε θα μπορέσει κανείς σύμβουλος, σώας έχων τας φρένας, να αντιταχτεί στα σοβαρά στη συζήτηση για τον επιμερισμό έργων σε περιφερειακές ενότητες άλλες από τη δική του. Μας αναγκάζει λοιπόν ο Καλλικράτης να γίνουμε –επιτέλους!- πολιτικά όντα, να πάψουμε να είμαστε απλοί μικρόνοες «διεκδικητές». Και αυτό θα το κάνουμε ίσως στην αρχή από «ντροπή» (φιλότιμο) και υποχρέωση, δε θα αργήσουμε όμως να καταλάβουμε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο αλτρουιστική και «ιπποτική», αλλά τελικά και η μόνη πραγματιστική και συμφέρουσα και στους ίδιους μας, στον καθένα από εμάς! Γιατί μόνο συνολικά, συνδυαστικά και κατόπιν συνεννόησης μπορούμε, όχι μόνο σαν Περιφέρειες, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα διαχείρισης των κοινών, (προχωρώντας αυτή τη σκέψη και ακόμα περισσότερο, θα έλεγα και των ιδιωτικών) μας υποθέσεων, μπορούμε να πάμε μπροστά. Η ισχύς (οι συνέργειες!) εν τη ενώσει!


Χρειάζεται λοιπόν πρώτα και κύρια μια αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και αντίληψης, και από τους (απλά λεγόμενους συνήθως, δηλαδή χωρίς να είναι) πολιτικούς, αλλά και (κυρίως!) από τους πολίτες.




Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Νομού Δράμας που θα πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα της νέας περιφερειακής διοίκησης; Η παράταξή σας τι έχει να προτείνει;


Είναι λίγο πολύ τα ίδια με κάθε περιοχή της Ελλάδας και οφείλονται ακριβώς στα ίδια αίτια. Να σας πω πρώτα για το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή μας; Θα κόμιζα γλαύκας εις… Δράμας(!) ή θα παραβίαζα ανοιχτές πόρτες. Να σας πω για την υποαξιοποίηση των δυνητικά μοναδικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της Περιφερειακής μας Ενότητας (έτσι θα λέγονται στο εξής οι πρώην νομοί), όπως το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και ολόκληρος ο ορεινός όγκος της, που είναι μοναδικής ομορφιάς και ένα από τα διακριτά μνημεία της φύσης σε ευρωπαϊκό αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο; Είναι γνωστά όλα αυτά. Παντού όμως, σε όλα τα σημεία και τις ιδιαίτερες περιοχές της περιφερειακής μας ενότητας υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα που μπορούν, με την ανάλογη αξιοποίηση, να δημιουργήσουν πλούτο και ευκαιρίες απασχόλησης. Χρειάζεται όμως το κατάλληλο οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό περιβάλλον, για το οποίο υπεύθυνη είναι κυρίως η κεντρική διοίκηση, δηλαδή η κυβέρνηση της χώρας. Αυτή διαμορφώνει τους νόμους, αυτή καθορίζει τους «κανόνες του παιχνιδιού».


Παρόλα αυτά η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την ευθύνη της οποίας θα έχει πιστεύω και ελπίζω ο δικός μας συνδυασμός, η Περιφερειακή Αναγέννηση, θα κάνει το παν για να υποβοηθήσει την ανάπτυξη κάθε περιφερειακής ενότητας, έτσι και της δικιάς μας, της Δράμας. Και αυτά που θα κάνει θα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ σημαντικά. Έργα κάθε είδους παντού και υποβοηθητικές ενέργειες για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για ανάπτυξη. Για την ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος και της καινοτομίας. Λόγω περιορισμένου χώρου δε μπορώ να σας αναπτύξω εδώ ένα σχεδιάγραμμα από όλα αυτά διεξοδικά.


Αλλά εκείνο που χρειάζεται και που τονίζω, σε εκείνο όπου ελπίζω, είναι ακριβώς η μεγάλη πνευματική αλλαγή στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά και των πολιτών και της διοίκησης. Χωρίς αυτή την αλλαγή τίποτα δε θα γίνει, και αν γίνει (βλέπε ολυμπιακή Αθήνα) δε θα κρατήσει.




Με το νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης πιστευτέ ότι ο Νομός Δράμας θα έχει την αντιμετώπιση που πρέπει από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση;


Απάντησα σε αυτή την ερώτηση παραπάνω, αλλά ας επαναλάβω και εδώ, για να γίνει κατανοητό, ότι πλέον κάθε «νομός», όπως λέτε, δηλαδή Περιφερειακή Ενότητα, όπως πρέπει να μάθουμε σιγά σιγά να λέμε, αποτελεί μέλος μιας νέας διευρυμένης οικογένειας. Που μάλιστα θα λειτουργεί, και θα ελέγχεται, με δημοκρατικό τρόπο. Από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναγκαστικά, όλα τα προβλήματα θα συζητιούνται και κανείς δε θα μπορεί να παραμελήσει κανέναν. Έτσι και τη Δράμα κανείς δε θα μπορεί να την παραμελήσει και κατ’ αυτό τον τρόπο να τη βλάψει. Φτάνει βέβαια να υπάρχουν και οι κατάλληλοι σύμβουλοι που θα την εκπροσωπήσουν, των οποίων, όπως καταλαβαίνετε, ο ρόλος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Και για αυτό το λόγο, ας προσέξουν οι πολίτες ποιους θα επιλέξουν για να τους εκπροσωπήσουν σε έναν τόσο πρωτοποριακό και καινοτόμο θεσμό. Αλλά θα το ξαναπώ: δεν πρόκειται μόνο για «διεκδίκηση»: πρόκειται για προσπάθεια όχι μόνο συνολικής, αλλά συνδυαστικής ανάπτυξης. Όπου η ταυτόχρονη πρόοδος τους καθενός (της κάθε περιφερειακής ενότητας, τους κάθε πολίτη της περιφέρειας) υποβοηθάει την πρόοδο και των υπολοίπων! Πρέπει κάποτε αυτό να το καταλάβουμε σε αυτή τη χώρα…



Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω, θέλω να μου πείτε γιατί ένας πολίτης να σας επιλέξει να τον εκπροσωπήσετε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο; Ποιες είναι οι δικές δεσμεύσεις στους κατοίκους του Νομού, περιφερειακή ενότητα πλέον, Δράμας;


Παίρνω το θάρρος και ζητώ τη μέγιστη τιμή της ψήφου από τους Δραμινούς συμπολίτες και συμπολίτισσές μου. Όχι μόνο γιατί πιστεύω ότι γνωρίζω επαρκώς τα περισσότερα προβλήματα που τους απασχολούν και τους βασανίζουν (και για όσα δε γνωρίζω παρακαλώ πάρα πολύ να με ενημερώσουν –τα στοιχεία επικοινωνίας με εμένα ισχύουν πάντα). Αλλά κυρίως γιατί πιστεύω ότι προσωπικά μπορώ να συμβάλω καθοριστικά στην οριστική λύση τους. Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε προσωπική προσπάθεια για αυτό και δε θα σταματήσω από κανέναν, από τίποτα και πουθενά μέχρι να το πετύχω. Επίσης τους λέω, και το εννοώ αυτό απόλυτα: με εμένα στο συμβούλιο και όπου, αν συμβεί και αυτό, μου ανατεθούν ειδικά καθήκοντα ή αρμοδιότητες, δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μισό ευρώ, ούτε ένα λεπτό από τα χρήματα του πολίτη σε «ανεξιχνίαστες διαδρομές». Οι καλές δικαιολογίες και προφάσεις για να χαθούν χρήματα είναι πάντα χιλιάδες. Από μένα η απάντηση θα είναι πάντα μία: ΟΧΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου