Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Seven" της Δράμας


Γκαρέλας Κώστας


Υποψήφιος Σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης


με τον ανεξάρτητο Συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση»



Bio: Ο Κώστας Γκαρέλας είναι επιχειρηματίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναπτύσσει μακροχρόνια έντονη κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική δράση. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες.



1.Τι σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές και μάλιστα με την παράταξη Περιφερειακή Αναγέννηση;


Η επιθυμία μου να συμβάλω όχι μόνο στην καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δευτέρου Βαθμού, που τώρα με τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι οι Περιφέρειες, ένας πρωτοποριακός θεσμός με μεγάλες δυνατότητες για προσφορά και παραγωγή έργου, αλλά και ακόμα η επιθυμία μου να συμβάλλω, με την ενεργή συμμετοχή μου στα λεγόμενα «κοινά», στην αντιμετώπιση γενικότερων θεμάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Προβλήματα και θέματα που είναι έντονα, διαχρονικά και που έφεραν τη χώρα μας στο αμήν και το μη παρέκει. Αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μικροκομματισμός, η ασυνεννοησία, ο λαϊκισμός, η διαπλοκή, η εξαγορά συνειδήσεων, η ελλιπής, κατ’ αυτό τον τρόπο, λειτουργία της δημοκρατίας. Χρειάζεται κάποιοι άνθρωποι να βγουν μπροστά και να πουν φτάνει πια, δε μπορούμε άλλο! Να βοηθήσουν και να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν πολλά πράγματα στον τόπο μας. Τρόπο αυτοκαταστροφικό, αδιέξοδο και ανέλπιδο. Χρειάζεται όμως μια μεγάλη αλλαγή συνηθειών, αντιλήψεων, τρόπου σκέψης, απόψεων. Αλλαγή προτεραιοτήτων και στόχων ζωής. Δυστυχώς παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό εγκλωβισμένοι σε παρωχημένα διανοητικά σχήματα και ιδεοληψίες που δε μας αφήνουν να ανασάνουμε και να προχωρήσουμε σαν πολίτες και σαν χώρα. Τη στιγμή που άλλοι, αλλού, κοντά μας και μακριά μας, δε μας περιμένουν, (αυτό έλειπε!) αντίθετα απομακρύνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Αυτό είναι κρίμα και δεν αξίζει σε μια χώρα και σε ένα λαό σαν το δικό μας, που δίδαξε κατά καιρούς όλο τον πλανήτη, αλλά και σήμερα διαπρέπει σε ολόκληρο τον πλανήτη –εκτός (πλην εξαιρέσεων) από την ίδια τη χώρα μας, όπου όχι μόνο δε διαπρέπει, αλλά πνέει τα λοίσθια!...


Πρέπει –και μπορούμε!- αυτή την κατάσταση να την αντιστρέψουμε.


Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Η Περιφερειακή Αναγέννηση προέκυψε για μένα μετά από πρόταση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας κ. Κώστα Καραβά, με τον οποίο μας συνδέει μακρόχρονη σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Ο (μόνος αλλά σημαντικότατος) όρος που έθεσα στον κ. Καραβά προκειμένου να αποδεχτώ, και τον οποίο εκείνος προς τιμήν του αποδέχτηκε ως αυτονόητο, ήταν ότι δε θα εκχωρήσω την πνευματική μου ανεξαρτησία για τίποτα και σε κανέναν και δε θα μειώσω την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά μου, πάλι για τίποτα και για κανέναν. Για κανένα «αντάλλαγμα», για κανένα «οφίκιο» (αξίωμα). Μοναδικός γνώμονας για κάθε μου κίνηση θα είναι το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Όχι το (μικροκομματικό) συμφέρον οποιουδήποτε Συνδυασμού ή «παράταξης», όπως λέγεται κατά αποκρουστικό για μένα τρόπο (λες και δεν είμαστε συνδυασμός αυτόφωτων προσωπικοτήτων αλλά «παράταξη» πιονιών, άβουλων ή και άψυχων όντων…). Πιστεύω ότι μπορώ με τις ιδέες μου, τις προτάσεις μου και τη διαγωγή μου να βοηθήσω, να συμβάλλω σημαντικά ώστε κάποια πράγματα όχι μόνο να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αλλάξουν προς το καλύτερο. Για αυτό το σκοπό, αν βέβαια εκλεγώ, σκοπεύω να συνεργαστώ με ΟΛΟΥΣ. Ήδη ξεκίνησα. Και ήδη νομίζω ότι θα πάμε πολύ καλά. Μόνο αν όλοι μαζί συνεργαστούμε, αν προσαρμοστούμε και αν αλλάξουμε, θα έχουμε ελπίδες και σαν Περιφέρεια και σαν άτομα –και σαν χώρα… Μπορούμε να το κάνουμε!!! Αλλά θα πρέπει ενδεχομένως να παλέψουμε για αυτό –με το λόγο και τα επιχειρήματα. Εγώ είμαι όχι μόνο διατεθειμένος, αλλά και απόλυτα αποφασισμένος να το κάνω. Φτάνει βέβαια να μου δώσουν την εντολή οι πολίτες…



2.Σας προβληματίζει ή σας φοβίζει ενδεχομένως το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θεσμό που ουσιαστικά τώρα ξεκινά τα πρώτα του βήματα; Θα μπορέσει, λέτε, ο Καλλικράτης να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα;


Δε με φοβίζει καθόλου, αντίθετα με ενθουσιάζει! Η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» είναι πραγματικά επαναστατική. Τη χρειαζόμαστε! Μας μεταμορφώνει από υπηκόους σε πολίτες και –κάποιους- από πολιτικάντηδες σε πολιτικούς. Μας «εξαναγκάζει» σε συνεργασία, σε συνεννόηση, σε συζήτηση. Μας εξαναγκάζει στην εφαρμογή της περιβόητης «Περιφερειακής Συνείδησης». Μας μεταμορφώνει. Φτάνει να υπάρξουν και οι ιδεολόγοι της μεταρρύθμισης, όχι μόνο οι απλοί «αγνωστικιστές» παρακόλουθοι και παρατρεχάμενοι. Φτάνει να υπάρξουν αυτοί που θα επιβάλουν τη λειτουργία της δημοκρατίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτοί που θα είναι ανεξάρτητοι, αυτοί που θα τους νοιάζει ο τόπος, όχι το τι λέει το (κάθε) κόμμα. Οι κομματικοί εγκάθετοι, οι «τηλεκατευθυνόμενοι», καλύτερα να μείνουν στα σπίτια τους. Κι αν παρόλα αυτά όχι, να προσαρμοστούν. Ή να βρεθούν κάποιοι που θέλοντας και μη θα τους «προσαρμόσουν».



3.Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να λάβουν υπόψιν τους οι ψηφοφόροι στις εκλογές; Μετρά κατ’ εσάς, η προσωπικότητα και η επαγγελματική και κοινωνική πορεία του κάθε υποψηφίου ή το κριτήριο πρέπει να είναι μόνο η πολιτική ταυτότητα του;


Μα τι άλλο θα έπρεπε να ήταν τα κριτήρια;!: Ιδέες, ικανότητες, αντιλήψεις, πρότερος έντιμος αλλά και αποτελεσματικός βίος, επαγγελματικός, κοινωνικός και, γιατί όχι, πνευματικός. Η «πολιτική ταυτότητα» μόνο αν εκλαμβάνεται ως γενική ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση είναι για μένα ανεκτή. Πρέπει όμως κατά τα άλλα «όπως και δήποτε» να απαγκιστρωθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα –κάθε είδους και αποχρώσεως- κόμματα! Κομματικοποιημένη, δηλαδή κομματικά, κεντρικά ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη αυτοδιοίκηση δεν είναι τέτοια, είναι απλά κοροϊδία! Είναι «εταιροδιοίκηση». Είναι σχήμα οξύμωρο, contradictio in terminis. Το «μακρύ χέρι» των κομμάτων στις τοπικές υποθέσεις, αν όχι να κοπεί (να μην είμαστε και βάρβαροι!) πρέπει να επιστραφεί εκεί από όπου μας ήρθε και να μην ξαναγυρίσει. Ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε!



4.Ανήκετε σε κάποιον πολιτικό ή κομματικό χώρο; Ποιες πολιτικές, σας εκφράζουν;


Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός χώρος που προσωπικά επαρκώς να με εκφράζει… Τα μεγάλα κόμματα -για μένα- κατάντησαν κυρίως μηχανισμοί νομής και επικαρπίας της εξουσίας. Τα μικρά ανεύθυνα και ασύστολα λαϊκίζουν. Ειδικά η έλλειψη δημοκρατίας που επικρατεί στα περισσότερα από αυτά, η επιβολή της λεγόμενης «κομματικής πειθαρχίας», με τρομοκρατεί, με τρομάζει. Πρέπει λοιπόν και αυτά να αλλάξουν, να προσαρμοστούν. Πρέπει –πάντα κατά τη γνώμη μου- να φύγουμε από το μοντέλο της πρωθυπουργοκεντρικής μονο-παντοκρατορίας και οι βουλευτές να γίνουν ξανά κύριοι της συνείδησής τους. Φρικιάζω όταν ακούω ότι κάποτε τους δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» -δηλαδή τις άλλες φορές πως ψηφίζουν, καθ’ υπαγόρευση, εναντίον της συνείδησής τους;! Ψηφίζουν ασυνείδητα;;;!!! Έλεος…


Πάντως αν με ρωτάτε σε τι πολιτικό σύστημα πιστεύω προσωπικά, σας απαντάω ευχαρίστως σε αυτό της οικονομίας της αγοράς με κοινωνικό έλεγχο και πρόσωπο. Είμαι κατά της εκμετάλλευσης του αδύνατου από τον ισχυρό, αλλά θα πρέπει σε κάποιους, σε όλους, να δίνεται και η δυνατότητα και τα κίνητρα να εργαστούν και να προοδέψουν. Η επιτυχία του ενός δεν είναι αναγκαστικά η αποτυχία του άλλου. Συνολικά και συνδυαστικά επιφέρει τη γενική πρόοδο και εξέλιξη. Πρέπει κάποτε να πάψουμε να φθονούμε όσους κάπου σε κάτι πέτυχαν και αντίθετα να προσπαθήσουμε να τους μιμηθούμε στην –οποιαδήποτε- επιτυχία. Αλλά το πρώτο είναι δυστυχώς ευκολότερο…



5.Ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Δράμα προκειμένου να μην μείνει πίσω, σε σχέση με τους άλλους νομούς της περιφέρειας μας;


Πρέπει η Περιφερειακή μας Ενότητα να στείλει στα νέα Αυτοδιοικητικά Όργανα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα άτομα εκείνα, τους Συμβούλους δηλαδή, που θα έχουν τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη δύναμη να προτείνουν και να προωθήσουν τα απαραίτητα έργα και ενεργές παρεμβάσεις και δράσεις ώστε η περιοχή μας να ξεκολλήσει από το τέλμα, να βγει από την αφάνεια, να μη μείνει και άλλο πίσω. Αυτός είναι ο δρόμος, αυτή και η οδός.



6.Είστε ικανοποιημένος από όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο νομό μας;


Εσείς είστε; Δε νομίζω! Τώρα για το «τις πταίει» δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε, αλλά και ούτε είναι και κάτι που μας ενδιαφέρει. Εμείς ως συνδυασμός και ως σύμβουλοι είμαστε αποφασισμένοι και θα κάνουμε το παν να πάμε την Περιφερειακή μας Ενότητα μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε!



7.Ποια είναι τα σπουδαιότερα προβλήματα στη Δράμα για των οποίων την λύση πρέπει να κινηθούν άμεσα, αυτοί που θα εκλεγούν τον Νοέμβριο;


Παντού όπου υπάρχουν προβλήματα εμείς θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Αν την ύπαρξη κάποιου προβλήματος δεν τη γνωρίζουμε, παρακαλούμε τους πολίτες να μας τη γνωστοποιήσουν. Θα κινηθούμε παντού, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα. Συνεκτικά και συνολικά θα ιεραρχήσουμε τις δράσεις μας σύμφωνα και με τις τελικές οικονομικές μας δυνατότητες, που ακόμα, όπως και σεις γνωρίζετε, «είναι γραμμένες στ’ αστέρια». Αλλά όσα χρήματα και να έχουμε τελικά, με χρηστή διαχείριση, βάζοντας τέλος στη σπατάλη και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, δηλαδή του χρήματος των πολιτών, (τωρινών αλλά και… μελλοντικών με την εφεύρεση από το «κράτος» του δημόσιου [και εξωτερικού] δανεισμού) θα κάνουμε θαύματα. Τουλάχιστον αυτός είναι ο ειλικρινής μας σκοπός… Πιστεύω όμως και πάλι ότι είναι δυνατόν! Και πρέπει! Φτάνει, και πάλι, να υπάρξουν τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις, ώστε να συμβάλλουν να απελευθερωθεί το «τζίνι», οι δυνατότητες και η δημιουργικότητα όλων των πολιτών. Επαναλαμβάνω: μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε!



8.Πως οραματίζεστε τον νομό Δράμας τα επόμενα χρόνια;


Συγνώμη, η συνέντευξη τελειώνει και δε μιλήσαμε καθόλου συνολικά για την Περιφέρεια! Για να σας πω έστω κάτι λοιπόν: η «Δράμα», δηλαδή η Περιφερειακή Ενότητα (πρώην Νομός) Δράμας, προσχωρεί στην διευρυμένη οικογένεια περιοχών που λέγεται Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αυτή η προσχώρηση, ταυτόχρονα με όλους τους άλλους πρώην νομούς, αυτή η ενοποίηση, δεν προσθέτει μόνο, αλλά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες των πρώην μοναδικών –και μοναχικών- νομών. Θα επιδιωχθούν συνέργειες: τα επιμέρους έργα, οι επιμέρους Περιφερειακές Ενότητες, θα συνδυάζονται και θα αλληλοστηρίζονται. Όλοι για έναν και ένας για όλους!


Κρίμα που ο χώρος δε μας επιτρέπει να επεκταθούμε. Ίσως σε άλλη ευκαιρία. Πάντως για να κλείσουμε, ας σκεφτούμε ότι η προσχώρηση του πρώην νομού Δράμας στην Περιφέρεια Α.Μ.&Θ. θα έχει τόσο ευεργετικά αποτελέσματα όσο η προσχώρηση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για τεράστια ευκαιρία. Ας μην τη σπαταλήσουμε. Ας μην τη χάσουμε. Ας πάμε μπροστά. Ας πάμε τη Δράμα, και όλη την Περιφέρειά μας, την νέα ιδιαίτερή μας πατρίδα, μπροστά! Μαζί μπορούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου