Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Γκαρέλα Κώστα στα Χρονικά Δράμας

Συνέντευξη Γκαρέλα Κώστα στα Χρονικά Δράμας, 01 11 2010









-Ποιες δυνατότητες και προοπτικές δίνει η αιρετή περιφερειακή διοίκηση;





Η αιρετή περιφερειακή διοίκηση αποτελεί για τις κατά τόπους κοινωνίες ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο θεσμικό εργαλείο, που εμπεδώνει και διευρύνει τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δίνει στον κάθε Πολίτη τη δυνατότητα, με την ψήφο του, να έχει άμεση πρόσβαση και λόγο για όλα τα μεγάλα και σημαντικά έργα και τις κάθε είδους παρεμβάσεις που θα εκτελούνται στην Περιφέρειά του, και γενικότερα για την πορεία και τη στρατηγική που αυτή θα ακολουθεί. Αλλά όχι μόνο και απλά αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για περισσότερα, καλύτερα στοχευμένα και δίκαια καταμερισμένα και εκτελεσμένα έργα ανά τις περιφέρειες της επικράτειας. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο Καλλικράτης προϋποθέτει και προαπαιτεί μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο αλλά και στη νοοτροπία άσκησης της πολιτικής. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα προσωπικά και τοπικά μικροσυμφέροντα και ανταγωνισμούς και να δούμε μακρύτερα. Να καταλάβουμε ότι πρέπει επιτέλους οι Έλληνες να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε. Να δούμε τους άλλους συμπολίτες μας, τους άλλους δήμους, τις άλλες περιφερειακές ενότητες και γιατί όχι τις άλλες περιφέρειες, όχι σαν αντιπάλους, αλλά ως συναγωνιστές σε μια πορεία γενικής ανόδου όπου η εξέλιξη του ενός δεν είναι καλή μόνο για εκείνον αλλά υποβοηθά και εμάς τους ίδιους. Τουλάχιστον μας αναγκάζει να γίνουμε οι ίδιοι μας καλύτεροι. Και έτσι όλοι προοδεύουν.



Σχετικά με τις περιφέρειες, τα όποια φαινόμενα δυσμενούς μεταχείρισης και αδικίας παρουσιάστηκαν, ίσως έντονα στο παρελθόν, αυτομάτως με τον Καλλικράτη αυτά αίρονται, γιατί πλέον δε θα αποτελούμε πια ξεχωριστούς ανταγωνιστικούς νομούς, αλλά συμπληρωματικές και συνεργαζόμενες περιφερειακές ενότητες.



Αν η πολιτική της σύμπνοιας και την συνεργασίας εφαρμοστεί με γενικότερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα άσκησης της πολιτικής στη χώρα μας, αυτό θα γίνει και το έναυσμα να ξεφύγουμε από κατεστημένες νοοτροπίες που μας κρατάν αγκυλωμένους στο παρελθόν και μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο στο τέλμα της υπανάπτυξης.







-Ποιο το όραμα της «Περιφερειακής Αναγέννησης» για το Νομό Δράμας;





Το ίδιο που είναι και για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειάς μας!



Δηλαδή πρώτα η αντιμετώπιση και λύση κάθε είδους προβλήματος που υφίσταται, ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και βέβαια οικονομικού. Με την υποβοήθηση της ανάπτυξης για τη μόνιμη, όχι ευκαιριακή, καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι πληγή για την κοινωνία και κυρίως για τη νεολαία μας. Την ανάπτυξη θα την πετύχουμε με τα μεγάλα έργα που θα πραγματοποιηθούν, σε κάθε τομέα, αλλά και τις κατάλληλες παρεμβάσεις και υποβοηθητικές δράσεις, όπου χρειάζεται, για την ανάδειξη των ιδιαίτερων προτερημάτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφερειακής ενότητας και κάθε ιδιαίτερης περιοχής της Περιφέρειάς μας. Ώστε να ξυπνήσει, επιτέλους, ο γίγαντας: οι τεράστιες δυνατότητες όλων των Πολιτών ξεχωριστά και της Περιφέρειάς μας συνολικά, που τώρα σε μεγάλο βαθμό υποαξιοποιούνται, αν δεν ακινητούν και σχολάζουν.







-Έχουν πολιτικό μήνυμα οι περιφερειακές εκλογές;





Έχουν! Για μένα είναι: τέρμα τα ψέματα, τέρμα ο λαϊκισμός, τέρμα τα κούφια λόγια. Για την άσχημη κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα δε θα ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους, εντός ή εκτός Ελλάδας, και άλλους ο καθένας όπως τον βολεύει. Αλλά ο καθένας να βελτιώσει τη συμπεριφορά του, τη συνεισφορά του, να αλλάξει την πολιτική του κουλτούρα. Η πολιτική να απο-ποδοσφαιροποιηθεί. Ο φανατισμός, η καχυποψία και η έχθρα να σταματήσουν. Για όλα δε φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς. Αυτό ούτε ένα παιδί πια δεν το πιστεύει. Αλλά αυτό μας λένε σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, που σε αυτά αναφέρεστε ρωτώντας με για το δήθεν «πολιτικό μήνυμα». Είναι καιρός και αυτά, όλα τους, να αφυπνιστούν. Οι Πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερη αντίληψη από όση νομίζουν. Και δεν μπορούν αιωνίως να τους πουλούν τα ίδια φύκια (:παιδαριώδεις θεωρίες και δικηγορίστικες δικαιολογίες για τον εαυτό τους και κατηγορίες για όλους τους άλλους) για μεταξωτές κορδέλες. Ο κόσμος θα επαναστατήσει. Φτάνει το δούλεμα από όλους πια!





-Πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική και κοινωνική σας δράση.





Είναι αυτά λίγο πολύ γνωστά από το βιογραφικό που συμπερίλαβα στο ενημερωτικό μου φυλλάδιο προς τους Πολίτες, που εκτύπωσα και διανέμω προσωπικά, υπάρχουν και στο πολιτικό μου ιστολόγιο. Δε θα ήθελα να επαναλάβω εδώ κάτι.





-Τι θέλετε να πείτε στους Δραμινούς ψηφοφόρους;





Αυτό που λέω σε όλους: Ψηφίστε!



Υπάρχει ακόμα ελπίδα, δε χάθηκαν όλα. Υπάρχουν άτομα, σε όλους τους χώρους, κυρίως νέα και εκτός κυκλωμάτων, που αξίζουν την ψήφο σας. Για να διορθώσουμε, πολύ γρηγορότερα από ότι νομίζουμε, πολλά πράγματα και να κάνουμε τη ζωή μας όχι απλά καλύτερη, αλλά ανθρώπινη, δηλαδή αισιόδοξη! Να κοιτάμε και να στοχεύουμε ψηλά! Δεν είμαστε όλοι διεφθαρμένοι, όπως μας είπε κάποιος σημαντικός πολιτικός μας ταγός, ούτε όλοι «μαζί τα φάγαμε», όπως μας είπε το πρωτοπαλίκαρό του. Ας τους αποδείξουμε, με την ψήφο και τις επιλογές μας, ότι οι Πολίτες είμαστε πολύ πιο ενήμεροι και πολύ πιο μπροστά από όλους αυτούς τους –υποτίθεται- πολιτικούς μας «μπροστάρηδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου