Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στο περιοδικό "Ψίθυροι" Δράμας




Συνέντευξη στο περιοδικό "Ψίθυροι" Δράμας




-κ. Γκαρέλα για ποιο λόγο πολιτεύστε στις περιφερειακές εκλογές, με την “Περιφερειακή Αναγέννηση” και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Καραβά;


Γιατί η χώρα μας περνάει σοβαρότατη κρίση και βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Θέλω να συμβάλω όσο πιο ενεργά μπορώ και όσο περισσότερο γίνεται στη διάσωσή της. Η υποψηφιότητά μου και ελπίζω η εκλογή μου με το συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση» μού δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσω πολύ πιο ενεργά όχι μόνο την ίδια την Περιφέρεια, αλλά έμμεσα και την πατρίδα μου. Μου δίνει βήμα και έδαφος για να επικοινωνήσω με τους Πολίτες. Να τους προτείνω τις αλλαγές που πιστεύω πρέπει να γίνουν για να σωθούμε σαν Περιφέρεια και σαν χώρα, αλλά και για να πάμε μπροστά. Για να βρούμε ξανά την αξία μας σαν ένα ξεχωριστό έθνος ανάμεσα σε όλα τα άλλα. Αλλά πρέπει πρώτα να ξεφύγουμε από κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις που μας κρατάνε σιδηροδέσμιους σε ένα ανάξιο για εμάς παρελθόν και παρόν και μας εμποδίζουν να επιστρέψουμε μπροστά στο μέλλον που μας αξίζει.


Η μεγάλη κρίση που περνάμε τελευταία σαν χώρα και σαν πολίτες δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει. Είναι η φυσική κατάληξη και δυστυχώς η τιμωρία για μια λάθος κατεύθυνση που πήραμε σαν κράτος και σαν πολίτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τη σύσταση του νεοελληνικού Κράτους. Είναι μια κρίση ιδεών, μια κρίση αντιλήψεων. Είναι η απόληξη ενός φαύλου κύκλου, μιας καθοδικής περιδίνησης όπου πέσαμε. Είναι μια κρίση συνείδησης.


Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω εδώ με λίγα λόγια την αντίληψή μου για τα αίτια και την εξέλιξη ενός τόσο σύνθετου φαινόμενου, όσο σύνθετη μπορεί να είναι η εξέλιξη μιας κυρίαρχης νοοτροπίας. Είναι δύσκολο να σας πω εγώ, εδώ, τώρα, ποιος και τι φταίει, χωρίς να πέσω σε υπεραπλουστεύσεις. Αλλά, σε σχέση με τις εκλογές, να πω ότι μάθαμε να βλέπουμε το «κράτος» σαν τον μεγάλο πατερούλη, σαν κάτι το υπερφυσικό, που θα λύνει τα προβλήματά μας και θα αναλαμβάνει τη συντήρησή μας, θα μας «προστατεύει», συχνά σε βάρος των Συμπολιτών μας. Αυτή η νοοτροπία, αυτή η ανάγκη, κάπου να ανήκουμε και κάποιος να μας προστατεύει, κατάλοιπο ενός οθωμανικού παρελθόντος, οδήγησε στην εξάρτηση του υποτίθεται «κυρίαρχου» λαού, ή έστω μεγάλου και σημαντικού μέρους του, από τους πολιτικούς του επικυρίαρχους. Οι πολιτικοί από υπηρέτες έγιναν αφέντες του Λαού. Αυτή η αντίληψη πρέπει να σταματήσει. Η Δημοκρατία πρέπει ξανά να λειτουργήσει. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε μια κοινωνία υποτελών και υπηκόων, εξαρτημένων, και να γίνουμε ξανά μια Κοινωνία Ελεύθερων Πολιτών. Όπου όλοι θα συνεισφέρουν με τις ιδέες και την εργασία τους, μέσω της άμιλλας και του ευγενούς ανταγωνισμού, στην ατομική αλλά έτσι ταυτόχρονα και στη γενική άνοδο. Στην πρόοδο και στην εξέλιξη σε κάθε έκφανση της κοινής μας ζωής. Στο οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό και πολιτιστικό πεδίο.



-Ο κόσμος που έρχεστε σε επαφή, είναι ενημερωμένος για την αιρετή περιφέρεια και την λειτουργία της;


Ο κόσμος έχει δυστυχώς μεγάλη άγνοια για τις λεπτομέρειες, τη λειτουργία, το νόημα και τους σκοπούς της Αιρετής Περιφέρειας. Αυτό είναι πολύ κρίμα, γιατί ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα περισσότερο επαναστατικός και ελπιδοφόρος σε σχέση με το νέο θεσμό των διευρυμένων (ενωμένων) Δήμων, που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και λόγο του όγκου των υποψηφίων. Όπως έγραψα και στο προσωπικό ενημερωτικό μου φυλλάδιο για τις εκλογές, που το διανέμω στους πολίτες, η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», και ειδικά στο Β’ βαθμό του, αυτό της Περιφέρειας, διατρέχεται και προϋποθέτει αυτό το νέο πνεύμα και τη νέα αντίληψη, που αν εφαρμοστεί όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά παντού, πιστεύω θα είναι η καθοριστική αλλαγή για να λυθούν όλα σχεδόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία και ως κράτος.


Τι λέει λοιπόν αυτός ο «Καλλικράτης» που θα αλλάξει τη μοίρα και θα ανακόψει την πορεία μας προς το γκρεμό; Όχι μόνο το απλό «η ισχύς εν τη ενώσει», οι πολλοί Νομοί να γίνουν ένας, που θα λέγεται Περιφέρεια.


Αλλά είναι το «μαζί βλέπουμε μπροστά», το συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε. Συνεννοούμαστε και συναποφασίζουμε. Βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας, πέρα από τα προσωπικά μας μικροσυμφέροντα. Καταλαβαίνουμε ότι μόνο με τη γενική άνοδο θα ανεβούμε και εμείς. Έχουμε το μεγαλείο ψυχής να φροντίσουμε για το καλό και του Συνανθρώπου μας, έστω κι αν αυτός δεν κατοικεί στα όρια της Περιφερειακής μας Ενότητας, έστω και αν δε μας ψηφίζει…


Αυτό λέγεται Περιφερειακή Συνείδηση.


Αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε στον κόσμο. Είναι υποχρέωσή μας. Είναι μοναδική ευκαιρία. Μόνο μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά. Το καλό του ενός δεν είναι αναγκαστικά το κακό του άλλου. Μόνο μαζί θα σωθούμε. Είναι παράλογο να χορεύουμε, ή να ζητάμε σουίτα, προνομιακή μεταχείριση, σε ένα πλοίο που βουλιάζει. Αλλά αυτό συχνά κάνουμε. Όχι μόνο σε βάρος των άλλων. Αλλά τελικά και του ίδιου του εαυτού μας. Στον πάτο της θάλασσας δεν έχει ούτε χορούς ούτε σουίτες. Και εκεί θα καταλήξουμε, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αν δε σώσουμε το καράβι.


Σε ότι αφορά την προεκλογική περίοδο, ας διαγωνιστούμε όλοι οι υποψήφιοι με ιδέες, με προτάσεις, με επιχειρήματα. Με το λόγο και το διάλογο. Ας καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας, οι υποψήφιοι αλλά και όλοι οι Πολίτες. Και ας επιλέξουν οι τελευταίοι τους πιο κατάλληλους να εφαρμόσουν τις ιδέες που θα επικρατήσουν. Ας ελπίσουμε αυτές να είναι οι αναγκαίες και σωτήριες, όχι οι κατεστημένες, απαρχαιωμένες και καταστροφικές. Είναι στο χέρι -και στην ψήφο- των Πολιτών.




-Επιτυχημένος επιχειρηματίας σε μια περίοδο κρίσης… πως τα καταφέρνετε;


Άλλο κεφάλαιο αυτό, και πολύ μεγάλο. Καταρχήν σας ευχαριστώ για την παρατήρησή μας. Η συμβουλή και η «συνταγή» η δική μου λοιπόν, αν υπάρχει, είναι απλή και μία: κάνε όσο καλύτερα μπορείς τη δουλειά σου. Ο κόσμος, οι πελάτες σου, οι άνθρωποι που εξυπηρετείς, με προϊόντα και υπηρεσίες, έχουν αντίληψη και κριτήριο. Πολύ πιο γρήγορα από ότι φαντάζεσαι θα σε ανταμείψουν. Και αυτό θα είναι σπουδαίο για σένα, όχι μόνο υλικά, αλλά και ηθικά. Και το τελευταίο θα είναι το σημαντικότερο. Και κάτι ακόμα. Προσπάθησε με έντιμα μέσα να είσαι καλύτερος και να ξεπεράσεις όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό σου. Ειδικά αν κάπου προηγείσαι. Μην επαναπαύεσαι. Το καλό πρέπει να γίνει καλύτερο, το παλιό πρέπει να αλλάξει από το καινούργιο. Αυτό λέγεται καινοτομία. Και η καινοτομία οδηγεί στην πρόοδο. Και το περίεργο είναι ότι η πρόοδος του ενός δεν αποκλείει, αλλά αντίθετα βοηθάει και τους άλλους, ακόμα και τους «ανταγωνιστές» του, να προοδέψουν. Αυτό λέγεται συναγωνισμός και ευγενής άμιλλα. Και οδηγεί στην εξέλιξη, στην ατομική αλλά και τη γενική άνοδο και πρόοδο.



-Μπορεί ο τόπος μας να αναπτυχθεί και ξεφύγει από την τελευταία θέση στην προσέλευση επενδύσεων;


Άλλο τεράστιο θέμα μου βάζετε! Και ήδη φοβάμαι ξεπεράσαμε κάθε όριο του χώρου που θα μου διαθέσετε.


Αλλά η τελική απάντηση είναι πολύ απλή: ναι μπορεί!!!


Το πώς είναι βέβαια και πάλι πολύ δύσκολο εδώ να απαντηθεί με λίγα λόγια. Αλλά και πάλι θα σας μιλήσω γενικά και ένα θα σας πω: αν αφεθεί αυτός ο λαός, της Περιφέρειάς μας συγκεκριμένα, με όλα τα προσόντα, τα εφόδια και τα τεράστια πλεονεκτήματά του, φυσικά και γεωστρατηγικά, ελεύθερος για να δημιουργήσει, αν δεν εμποδίζεται σε αυτό, και αν αντίθετα, με τις κατάλληλες ενέργειες και πολιτικές υποβοηθηθεί, τότε να είμαστε σίγουροι ότι θα μεγαλουργήσει! Το έκανε στο παρελθόν, θα το κάνει και στο παρόν και στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα Περιφέρειας, είναι θέμα κεντρικής διοίκησης και πολιτικής. Εμείς, σε ότι μας αφορά ως συνδυασμός «Περιφερειακή Αναγέννηση» και ως υποψήφιοι Σύμβουλοι, όσοι εκλεγούμε και όσο περνάει από το χέρι μας, διαβεβαιώνουμε τους Συμπολίτες μας ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και ακόμα περισσότερα ώστε να υποβοηθήσουμε την ανάπτυξη. Πιστεύουμε και στηριζόμαστε στους πολίτες της Περιφέρειας μας. Μαζί θα εργαστούμε και μαζί θα φέρουμε την ανάπτυξη και το καλύτερο αύριο για όλους.




-Είστε νέος άνθρωπος, ποιες είναι οι προτεραιότητες και προτάσεις σας, αν εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος;


Η κύρια πρόταση μου είναι αυτή που ανάφερα παραπάνω και αναφέρεται στην ουσία της πολιτικής. Η ουσία αυτή είναι μία και έχει εφαρμογή σε όλα τα επίπεδά της διοικητικής λειτουργίας, άρα και της Περιφέρειας. Δε θέλω εδώ να σας αραδιάσω και εγώ έργα που έχω σκοπό να υλοποιήσω. Ο κόσμος εξάλλου μπούχτισε από προγράμματα. Και αν δε σιγουρευτώ προσωπικά ότι κάποιο έργο είναι υλοποιήσιμο, ότι υπάρχει βάσιμη πιθανότητα χρηματοδότησής του, δεν πρόκειται να το υποσχεθώ. Δε θα κοροϊδέψω τον Πολίτη ούτε θα γελοιοποιήσω τον εαυτό μου.


Ας είναι σίγουροι όμως οι Πολίτες για τα ακόλουθα: Αν διαθέσουμε και αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα νέα διαθέσιμα κεφάλαια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όσα και όποια κι αν είναι αυτά τελικά. (Που θα είναι όμως, όπως γνωρίζετε, σημαντικά!) Αν επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις που θα έχουν το μέγιστο συνδυαστικό αποτέλεσμα, και όχι άλλα με ψηφοθηρικό χαρακτήρα και στόχευση. Και αν, το σημαντικότερο, αυτά τα σπουδαία έργα εκτελεστούν με βάση τη χρηστή διαχείριση, χωρίς δηλαδή να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε «παράπλευρες απώλειες», καταλαβαίνετε τι εννοώ, τότε θα κάνουμε απίστευτα πράγματα. Θα απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις που τώρα υπνώττουν, βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Που λειτουργώντας συνδυαστικά, πολλαπλασιαστικά, επιφέροντας αυτό που λέγεται συνέργειες, θα βάλουν σε κίνηση μια «αλυσιδωτή αντίδραση» ανάπτυξης που θα μας βγάλει από το τέλμα και θα μας απογειώσει. Είναι δυνατόν!


Δε μπορούμε όμως, επαναλαμβάνω, να περιμένουμε κάτι τέτοιο, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα του σήμερα, με τις ιδέες και τις πρακτικές του χθες. Που ακριβώς δημιούργησαν και διόγκωσαν αυτά τα προβλήματα. Ας προσέξουμε λοιπόν πολύ καλά ποιους θα επιλέξουμε.



-Ποιο είναι το μήνυμα σας, στους πολίτες του νομού μας, εν όψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου;



Όλοι μαζί, υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Σύμβουλοι, από όλους τους Συνδυασμούς, αλλά και Πολίτες, ας διαγωνιστούμε με όπλο τις ιδέες για να προτείνουμε εφαρμόσιμες λύσεις για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας, όπως άλλωστε και όλη η χώρα μας. Αλλά και κυρίως για να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των προβλημάτων, μια νέα νοοτροπία άσκησης της Πολιτικής, το «π» με κεφαλαίο. Σ’ αυτή τη μάχη των ιδεών πρωταγωνιστές αλλά και τελικοί κριτές θα είναι οι Πολίτες. Ας πάρουν το λόγο. Ας προτείνουν. Και ας κρίνουν. Και ας ψηφίσουν. Αν δεν το κάνουν, ας γνωρίζουν, να είναι σίγουροι, ότι κάποιοι άλλοι θα ψηφίσουν για αυτούς. Και εκείνοι θα υποστηρίξουν σίγουρα τους νομείς και τους διαμοιραστές της εξουσίας. Τους ευνοούμενους και τους εκφραστές του αποτυχημένου συστήματος. Τους πολιτικούς αφέντες τους. Όχι τους πολιτικούς διακόνους τους. Εκείνους που με σεβασμό και συνέπεια θα τους υπηρετήσουν.


Η απόφαση είναι των Πολιτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου