Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ξυράφι" Καβάλας-Δράμας

Γκαρέλας Κώστας



Υποψήφιος Σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης



με τον Ανεξάρτητο Συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση»





Bio: Ο Κώστας Γκαρέλας είναι επιχειρηματίας. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναπτύσσει μακροχρόνια έντονη κοινωνική, αθλητική και πολιτιστική δράση. Μιλάει έξι ξένες γλώσσες.





Ποιο ήταν το κίνητρο για να θέσετε υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές;



Ήταν κάτι που το επιδιώκατε από καιρό;



Όχι, μου «προέκυψε» μετά από πρόταση του στρατηγού Καραβά, υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Δράμας, να ενταχτώ στο συνδυασμό του. Επειδή όμως από καιρό ήμουν έντονα δυσαρεστημένος με διάφορες καταστάσεις που επικρατούν στο πεδίο της λεγόμενης πολιτικής, αποδέχτηκα ευχαρίστως την πρόσκληση/πρόκληση. Και είπα στο στρατηγό, μπαίνω στη μάχη για να κερδίσω, δεν «πάω στη μάχη για να πεθάνω». Και «θάνατος» θα ήταν για μένα όχι να μην εκλεγώ, αλλά να κάνω ελάχιστα πίσω από τις αρχές μου. Αυτές είναι κυρίως η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία. Δε σκοπεύω να γίνω πιόνι ούτε στρατιωτάκι κανενός. Μαχητής ναι. Από τους πρώτους έχουμε αρκετούς, δε χρειαζόμαστε άλλους.





Τι νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε εφόσον εκλεγείτε στη θέση αυτή. Γνωρίζετε τις δυνατότητες που έχετε στο πλαίσιο του Καλλικράτη;



Νομίζω ότι μπορώ να προσφέρω πάμπολλα. Και όχι μόνο μια απλή διαχείριση. Δε σκοπεύω να είμαι μια απλή διακοσμητική (αν είμαι…) παρουσία. Ούτε ο νεροκουβαλητής κανενός. Αντίθετα, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες που θα έχω, αν με εκλέξουν οι πολίτες, ως σύμβουλος και αυτές είναι σημαντικότατες. Μπαίνω στην πολιτική για να αλλάξω καταστάσεις, όχι για να αλλάξουν αυτές εμένα. Είναι καιρός οι εντεταλμένοι των Πολιτών, είτε αυτοί λέγονται Σύμβουλοι είτε αλλιώς (π.χ. βουλευτές) να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους και να πράξουν το χρέος τους, που είναι ακριβώς να «συμβουλεύονται» (ή να «βουλεύονται»): να συσκέπτονται δηλαδή, ΕΛΕΥΘΕΡΑ, και να συναποφασίζουν για το καλό του τόπου τους, όχι να εκτελούν διατεταγμένη άνωθεν υπηρεσία. Ο νόμος το λέει ξεκάθαρα: Άρθρο 171 (Υποχρεώσεις συμβούλων), παράγραφος 2: «Ο σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει



κατά συνείδηση». Ο Καλλικράτης προβλέπει πραγματικούς συμβούλους, όχι αθύρματα κομμάτων ή σπαράγματα «παρατάξεων». Ένας τέτοιος σκοπεύω να είμαι και εγώ. Κανείς δεν πρόκειται να με υποβιβάσει και να με αλλάξει.





Θα δεχόσασταν να ήσασταν υποψήφιος εάν σας γινόταν πρόταση από κάποιον άλλον επικεφαλής συνδυασμού;



Δεν το σκέφτηκα αυτό, αλλά μάλλον δε θα είχα πρόβλημα, αν ήξερα ότι εκείνος ο συνδυασμός λειτουργεί δημοκρατικά και αποτελείται από ηθικά και συνεννοήσιμα άτομα, με τα οποία συγκλίνουμε σε κάποιες βασικές αρχές, ιδέες και επιδιώξεις. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με κάποιο άλλο συνδυασμό. Δεν «ανήκω» σε κανένα κόμμα, είμαι ελεύθερος άνθρωπος, που έχει ιδέες και θέλει να τις βάλει σε πράξη –για το καλό αποκλειστικά του τόπου, όχι οποιουδήποτε συνδυασμού ή κόμματος.





Γιατί δεν προτιμήσατε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο της περιοχής σας; Θεωρείτε ότι είναι μικρό το πεδίο αυτό για τις δυνατότητές σας;



Δε θέλω να υποτιμήσω τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον τόπο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά αντί για άλλη απάντηση, διαβάστε ποιες είναι οι 3 πρώτες αρμοδιότητες του περιφερειακού Συμβουλίου, κατά το άρθρο 163 του Καλλικράτη:



«To περιφερειακό συμβούλιο είναι αρμόδιο ιδίως για:



α) την έγκριση και παρακολούθηση του επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας,



β) την έγκριση και παρακολούθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων κατά την κείμενη νομοθεσία,



γ) την έγκριση του προϋπολογισμού και του απολογισμού της περιφέρειας.»



Ακολουθούν άλλες 9 βασικές αρμοδιότητες. Όπως καταλαβαίνετε ο ρόλος των Συμβούλων είναι καίριος για αυτό που λέγεται συνολική (οικονομική και άλλη) ανάπτυξη, είδος εν ανεπαρκεία στη χώρα μας. Είναι ακατανόητο για μένα ότι κάποιοι δεν το συνεκτίμησαν αυτό και θέλησαν να περάσουν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση...





Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να πάνε στις κάλπες οι ψηφοφόροι; Τι συμβουλή τους δίνετε;



Πρώτα να πάνε να ψηφίσουν! Αλλιώς θα ψηφίσουν άλλοι για αυτούς, για αυτό να είναι βέβαιοι. Και θα επιλέξουν τους οργανωμένους και τους δικτυωμένους, τους εκφραστές (και εκμεταλλευτές) του αποτυχημένου συστήματος. Υπάρχουν άξια άτομα σε όλους τους χώρους, με νέες ιδέες, αντιλήψεις και νοοτροπία. Που πάνε για να προσφέρουν, όχι για να πάρουν. Ας τους εντοπίσουν και ας τους στηρίξουν για να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις, να σωθούμε σαν χώρα.





Ποιες είναι οι δικές σας πολιτικές πεποιθήσεις; Ποια πολιτική ιδεολογία σας εκφράζει;



Ιδεολογία έχω. Πιστεύω στην ελεύθερη αγορά και στον υγιή ανταγωνισμό και άμιλλα, που παροτρύνει και επιβραβεύει τη δημιουργικότητα, την προσπάθεια και την καινοτομία, και έτσι τη γενική άνοδο και την εξέλιξη. Με κοινωνικό έλεγχο όλα αυτά και πρόνοια για το Συνάνθρωπο. Κόμμα δεν έχω! Γιατί τα τελευταία, τα συνήθη υπάρχοντα στην Ελλάδα, μικρά και ιδίως μεγάλα, ΔΕΝ έχουν ιδεολογία, πέρα από την παρακατοχή και την απόλαυση της εξουσίας. Και την παροχή προνομίων, εξωφρενικών συχνά, intra nobis: στους ημετέρους. Τη δημιουργία ενός συμπλέγματος εξάρτησης, εξαγοράς και υποταγής των πολιτών. Το απόστημα πρέπει να σπάσει. Η δημοκρατία πρέπει να επαναλειτουργήσει. Ας ξεκινήσουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ανάγκη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου