Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ενημέρωση» της Δράμας

Γκαρέλας Κώστας: συνέντευξη στην εφημερίδα «Ενημέρωση» της Δράμας



Υποψήφιος Σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης



με τον ανεξάρτητο Συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση»





1.Φέτος, είναι η πρώτη φορά, όπου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν Περιφερειάρχες και Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη μεγαλύτερη μερίδα των ψηφοφόρων υπάρχει άγνοια για αυτό το νέο θεσμό.



Έτσι ακριβώς είναι… Αλλά όχι μόνο στους ψηφοφόρους υπάρχει άγνοια, αλλά και… σε πολλούς υποψηφίους! Για αυτό είναι επιτακτικό οι πολίτες να προσπαθήσουν να πληροφορηθούν όσο καλύτερα γίνεται τι τέλος πάντων είναι αυτές οι Περιφέρειες, σε τι αποσκοπούν και από τι πνεύμα και «ιδεολογία» διατρέχονται. Πρόκειται για σπουδαία αλλαγή, για μεγάλη ευκαιρία. Έχει (στην κυριολεξία!) πονέσει ο λαιμός μου να μιλάω στους πολίτες για αυτές τις αλλαγές και τις ευκαιρίες. Δε θα έλεγα ότι είμαι ακριβώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αφού ούτε στην έρημο… βοώ, αλλά ούτε και συναντάω αδιαφορία. Ο κόσμος θέλει, διψάει να μάθει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι μια αλλαγή είναι αναγκαία. Δε χρειάζεται να τους το πούμε, το ζουν και το ζούμε ότι η χώρα μας δεν πάει καλά. Για να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο που έχουμε πέσει πρέπει να αλλάξουν πολλά. Πρώτα και κύρια οι νοοτροπίες και κάποιες κατεστημένες ιδέες ή ιδεοληψίες. Κάποιες συνήθειες, κάποιες συμπεριφορές. Ο «Καλλικράτης» δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα για τέτοιες αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές. Ας μην τη χάσουμε. Ίσως είναι μια από τις πιο σημαντικές. Και από τις τελευταίες!!!





2.Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει έντονο πολιτικό χαρακτήρα σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως στις Περιφερειακές. Θα είναι πιστεύετε κομματική η ψήφος των πολιτών στις Περιφερειακές εκλογές;



Ελπίζω πως όχι. Προσωπικά παρατηρώ το απρόσμενο και εξαιρετικά ελπιδοφόρο φαινόμενο πολλοί πολίτες να μου δηλώνουν ότι θα με ψηφίσουν ενώ πριν ήταν αποφασισμένοι να μην ψηφίσουν. Ή ενώ εγώ δε θα τολμούσα να τους ζητήσω κάτι τέτοιο, (όχι πως θα το έκανα και διαφορετικά: ποτέ δε λέω ψηφίστε εμένα, λέω απλά ψηφίστε! Υπάρχουν άξιοι της ψήφους σας, ψάξτε τους!) γνωρίζοντας τη γενικότερη ιδεολογική ή και κομματική τους τοποθέτηση, αυτοί και πάλι λεν ότι θα με ψηφίσουν! Όχι ότι εγώ «ανήκω» σε κάποιο κόμμα! Αλλά ο συνδυασμός όπου συμμετέχω (δεν «ανήκω»!), παρότι ξεκίνησε ως «ανεξάρτητος», και ακόμα και τώρα φαρδιά πλατιά αυτό στην προμετωπίδα του τίτλου του δηλώνει κάτι τέτοιο, υποστηρίζεται, ως γνωστόν, από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό για μένα προσωπικά δε σημαίνει κάτι. Όσο με αφορά διατηρώ την ανεξαρτησία μου, την ακεραιότητά μου, για να μην πω την αξιοπρέπειά μου. Αυτό εξυπακούεται. Αλλά η συμπεριφορά των πολιτών που προανέφερα κάτι πολύ σημαντικό σημαίνει: ότι, έστω κάποιοι, ελπίζω πολλοί, οι περισσότεροι, πολίτες δε θα ψηφίσουν κόμματα, αλλά πρόσωπα! Θα ψηφίσουν ιδέες. Συμπεριφορές. Προτάσεις. Ικανότητες. Χαρακτήρες. Έτσι πρέπει να γίνεται, έτσι πρέπει να είναι! Και έτσι όσο πάει και γίνεται! Οι πολίτες, που τόσο τα κόμματα υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, είναι συχνά πολύ μπροστά. Πρέπει κάποτε αυτό τα κόμματα, αφού αφυπνιστούν, να το καταλάβουν…





3.Η εξέλιξη, η ανάπτυξη και η οικονομική πορεία ενός τόπου είναι θέμα επιρροών ή επιλογών;



Είναι όλα μαζί. Και ακόμα περισσότερα. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας, κουλτούρας. Είναι βέβαια και θέμα κεντρικής κυβέρνησης. Αυτή καθορίζει τα πλαίσια, τους νόμους, όπου μέσα και πάνω όλοι μας κινούμαστε. Αλλά και αυτήν οι ίδιοι οι πολίτες την καθορίζουν, με βάση τις ιδέες και τη νοοτροπία τους. Αν δείξουμε στους κυρίους και τις κυρίες της κάθε κυβέρνησης ότι δεν ανεχόμαστε κάποια πράγματα, όπως το να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, τι να κάνουν και αυτοί, κάποτε θα προσαρμοστούν!



Αλλά σίγουρα δε μπορούμε να περιμένουμε ανάπτυξη σε καμιά περίπτωση όταν το κυρίαρχο ιδανικό της κοινωνίας μας είναι όχι η διάκριση, όχι η δημιουργία, όχι η προσφορά, αλλά η κακήν κακώς είσοδος στον παράδεισο του δημοσίου. Όπου θα πληρωνόμαστε και θα έχουμε απίθανα «κεκτημένα» (που θα πληρώνουν οι ατυχείς συμπολίτες μας –ή τα παιδιά τους, με τη μεθόδευση του κρατικού δανεισμού) χωρίς να μοχθούμε, χωρίς να παράγουμε, χωρίς να καινοτομούμε, χωρίς να αλλάζουμε, χωρίς να σκεπτόμαστε. Ζωώδης κατάσταση… Αν δεν αλλάξει αυτή η κυρίαρχη νοοτροπία, αυτό το συλλογικό «όνειρο», αυτή η συλλογική ύπνωση, αν δεν αποφασίσουμε να παράγουμε, να καινοτομήσουμε, να ανταγωνιστούμε, μην περιμένουμε άλλους να σκεφτούν και να πράξουν για μας, να μας λυπηθούν. Η καταδίκη μας, σα χώρα, θα είναι προδιαγεγραμμένη. Και θα την έχουμε υπογράψει μόνοι μας. Ήδη τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης, της κρίσης, είναι ορατά, τα ζούμε, τα νοιώθουμε. Ας μην ψάχνουμε άλλους υπαίτιους, εντός ή εκτός Ελλάδας!



Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη! Και ας συνετιστούμε, έστω και την τελευταία στιγμή. Και ας αλλάξουμε. Ας αποφασίσουμε να παράγουμε, όλοι μας. Να μην τα ρίχνουμε και τα φορτώνουμε στους άλλους.





4.Πιστεύετε ότι μπορεί να αναστραφεί η απαισιοδοξία που διατρέχει οριζόντια τους Δραμινούς για τον τόπο τους;



Απόλυτα. Αλλά πρέπει να προϋπάρξει η αλλαγή που λέγαμε στη νοοτροπία. Αλλά ας μην είμαστε και εντελώς απαισιόδοξοι: ήδη χιλιάδες, οι περισσότεροι, συντοπίτες μας Συνέλληνες εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ζωής. Ας σεβαστούμε την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων! Και ας τους βοηθήσουμε! Ως Περιφερειακή Αρχή θα κάνουμε ότι περνάει από τις δυνάμεις μας για αυτό το σκοπό. Και θα κάνουμε πολλά. Θα δώσουμε το καλό παράδειγμα. Ο κόσμος σύντομα θα καταλάβει τη διαφορά και θα ακολουθήσει. Άνθρωπος θα πει κοιτάζω ψηλά. Άνθρωπος θα πει όραμα και αισιοδοξία. Ας βγούμε μπροστά και ας υπερασπιστούμε την ανθρωπιά, την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας! Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε!







5.Έχετε μία έντονη παρουσία στο διαδίκτυο διατηρώντας δύο πολύ ζωντανά ιστολόγια, το kostasgarelas.blogspot.com και το hellenicvegetarian.blogspot.com.



Είστε λάτρης της φυσικής ζωής αλλά και της φυσικής διατροφής.



Τελικά η πολιτική κάνει καλό στη υγεία των πολιτών;



«Ο άνθρωπος είναι ζώον πολιτικόν», έλεγε ο Αριστοτέλης. Η κοινωνικότητα του ανθρώπου προϋποθέτει και συμπεριλαμβάνει την ενασχόληση με την «πολιτική», δηλαδή με τα κοινά. Δεν πρέπει να είμαστε αδιάφοροι, δεν πρέπει να «ιδιωτεύουμε». Η πολιτική, έστω και αν δεν την εξασκούμε οι ίδιοι μας, μας αφορά ΟΛΟΥΣ προσωπικά. Σε ότι με αφορά, μπορεί τώρα να κάνω την πρώτη προσπάθεια «εισχώρησής» μου στην ενεργό (περιφερειακή) πολιτική. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαι και τόσο «αρχάριος» και άσχετος. Και εγώ όπως και όλοι οι πολίτες, έχουμε γνώση τι γίνεται και τι ΔΕ γίνεται. Και αυτά θέλω να συμβάλλω να αλλάξουν. Για το καλό όλων, έτσι και για το δικό μου.



Αυτό δε σημαίνει ότι θα αλλάξω σε κάτι τον εαυτό μου, τις αξίες μου, τις συνήθειές μου. Βέβαια θα αφιερώσω πλέον ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου και των προσπαθειών μου, αν εκλεγώ, στη συνεπή υπηρεσία των κοινών. Αλλά αυτό το χρόνο ήδη τον διαθέτω και νομίζω δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τον αξιοποιήσω από αυτή την υπηρεσία. Δε σκοπεύω να απογοητεύσω τους συμπολίτες μου. Αντίθετα θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να τους δικαιώσω. Και δε θα αφήσω κανέναν και τίποτα να με εμποδίσει σ’ αυτό.



Όσον αφορά τώρα τα ιστολόγια και τη φυσική ζωή και διατροφή, όπως λέτε. Έχω ασχοληθεί πολύ και με αυτό το θέμα. Να σας πω, δε χρειάζεται να το κρύψω, ότι ακολουθώ και εφαρμόζω προσωπικά τη φυτική, αναίμακτη διατροφή. Δηλαδή δεν τρώω ότι προέρχεται από τη σφαγή, ή τη θανάτωση οποιουδήποτε ζώου, ξηράς, αέρα ή θάλασσας. Είμαι αυτό που, πολύ λάθος για μένα λέγεται, «χορτοφάγος». Αλλά αυτές είναι μεγάλες συζητήσεις και αφορούν πιο προσωπικά θέματα και ευαισθησίες. Για αυτό ας τις αφήσουμε για κάποια άλλη φορά… Τώρα άλλα προέχουν.





6. Είστε επιχειρηματίας, blogger, αρθρογράφος, ποδηλάτης, αεραθλητής, λάτρης της μουσικής και… πολύγλωσσος. Λένε ότι οι άνθρωποι σαν κι εσάς έχουν μόνο να χάσουν από την ενασχόλησή τους με την πολιτική.



Η απάντηση δόθηκε ήδη παραπάνω! Με την ‘πολιτική’ κάθε άνθρωπος πρέπει να ασχολείται. Διαφορετικά είναι παράληψη καθήκοντος, ασύγγνωστη αμέλεια. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί και από ποιους μπορεί να λέγεται το αντίθετο… Μήπως αυτό εξυπονοεί ότι με την πολιτική μπορούν και πρέπει να ασχολούνται ενεργά άνθρωποι κατά τα άλλα άεργοι και άπραγοι; Αποτυχημένοι;! Δε νομίζω! Αντίθετα νομίζω η πολιτική είναι, ή θα έπρεπε να ήταν, το σημείο σύγκλισης, το επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Λέγεται στη χώρα μας ότι όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και έτσι δικαιολογούνται κάθε λογής παραλογισμοί. Και αδικίες. Πρέπει η λογική να επιστρέψει στην πολιτική. Ο κοινός νους. Η σύνεση. Η αγάπη. Να εξαφανιστεί η άσπλαχνη, η άκαρδη σπατάλη του «ξένου» (του δημόσιου, δηλαδή των πολιτών) χρήματος. Η κατάχρησή του, με τις δύο έννοιες. Την κακή και την ακόμα χειρότερη! Την αδιάντροπη. Την εγκληματική.



Αν μπορέσει κάποιος, σαν εμένα καλή ώρα, να συμβάλει να συμβούν όλα αυτά, θα μπορεί να υπάρχει για τον ίδιο μεγαλύτερο κατόρθωμα, μεγαλύτερο «κέρδος» (ψυχικό!) από κάτι τέτοιο;;!! Άρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «χάσιμο». Το αντίθετο! Αυτό είναι το μεγάλο (συνειδησιακό) «κέρδος» που επιδιώκω. Και ελπίζω να το πετύχω. Για τους συμπολίτες μου και για την περιφέρειά μου. Για τη χώρα μου την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου